Praktični savjeti za stabilan brak

stabilan brak

Ponovno je došlo ono doba godine – tradicionalna sezona vjenčanja.  Čini se da su crkve svaki vikend pune sretnih parova i njihovih prijatelja i obitelji i svi uživaju u početku jednog novog zajedničkog života. Vjenčanja su vrijeme velike radosti, kakva bi i trebala biti, ali činjenica je da ona traju samo jedan dan. Što se događa svih sljedećih dana- braka- je ono što uistinu igra veću ulogu od činjenice savršenog cvijeća, glazbe ili domjenka.Budući da se puno vas priprema za brak ili godišnjicu braka, a ja pripremam za proslavu jubileja braka za parove koji će se održati 5. lipnja, odlučio sam se obratiti nekolicini vjernih vjenčanih prijatelja  u vezi njihovih viđenja. Predstavljam vam mojih devet savjeta za stabilan brak.

Nadam se da će svaki par- bili vi na putu za brak ili već u braku- pronaći barem malo pomoći u njima.

1. Brak je cijeli život, ne jedan dan

Zakletva koju dajete na dan vjenčanja, da ćete biti „vjerni u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti“ nije ona koja traje jedan dan, već je to predanje za cijeli život. Shvatio sam da vjernost i predanje nisu uistinu visoko na listi prioriteta naše moderne kulture, ali garantiram da će predanje koje Vi i vaš supružnik vršite u braku kao i vjernost jedno drugome transformirati vaše živote, donijeti mir, utjehu i uvjerenje koje dolazi  sa znanjem da na koje god izazove naiđete, zajedno možete naći rješenje. Sjetite se zakletve koju ste dali obnavljajući je u malim stvarima koje činite jedno za drugo svaki dan.

2. Stavite Boga na prvo mjesto

Možda razmišljate o Bogu kao dnevnom organizatoru vašeg duhovnog života. Bez Boga biste bili izgubljeni na svome putu.  Ovo je osobito istinito u braku. Pogledajte samo u prekrasnu sliku koju nam je On dao. Utjelovljeni Bog se predao za cijelo čovječanstvo, dajući Se potpuno za naše spasenje. Supružnici su slično pozvani potpuno se predati jedno drugome i dovesti jedno drugo bliže spasenju. Vidite li Krista u svojem supružniku i djelujete li poput Njega prema svom supružniku?

Potičem vas da zajedno idete na Misu, zajedno molite sami i sa svojom djecom te da gledate na svog supružnika kao na prekrasan dar od Boga. Kao što možete zajedno vježbati kako biste došli u formu, tako možete i zajedno moliti kako biste bili u duhovnoj formi!

3. Komunicirajte, komunicirajte, komunicirajte

Ovih dana doslovno možemo neprekidno komunicirati- e-mail, mobitelima… Međutim, svi ovi uređaji su beskorisni ako ne pošaljemo ispravnu poruku. Komunikacija je važna kad se radi o braku. Nije dovoljno samo slušati supružnika dok govori. Ne, trebate uistinu čuti što ona ili on dijeli s vama i podijeliti svoje vlastite osjećaje i misli. Ne dopustite da vas svakodnevne obveze – posao, obitelj, financije – udalje jedno od drugoga.

4. Čar je u malim stvarima

Stabilan Brak je serija dana i trenutaka kroz život, i svaki vam nudi priliku da učinite nešto posebno za svog supružnika. To ne znači da to mora biti nešto senzacionalno. To mogu biti male misli i sitnice kojih se najduže sjećamo. Budite kreativni i srdačni. Iznenadite svojeg supružnika s vremena na vrijeme!

5. Oprostite čak i ako ne možete zaboraviti da bi ste imali stabilan brak

Bez obzira na to koliko Vi i Vaš supružnik volite jedno drugo, vrlo je vjerojatno da ćete se ponekad osjećati povrijeđeno, možda nečime što je bilo rečeno ili napravljeno, ili pak neizrečeno i ne napravljeno. Možda ćete se čak osjećati izdano. Ovo, međutim, ne znači da vas supružnik ne voli. Svi griješimo.  Vidio sam da neki parovi ne prelaze lako preko pogreške. Ovo nikada nije prihvatljivo i savjetujem da nađete odgovarajuću pomoć.

Opraštanje može biti vrlo teško, osobito kad vas je povrijedio netko koga volite. Međutim, opraštanje će vam omogućiti da se oslobodite od emocionalne boli koja vas čini zatvorenikom. Ako trebate pomoć, obratite se Bogu. Zamolite Ga da Vam pomogne oprostiti supružniku, čak i ako ne možete zaboraviti. Molite da budete zahvalni za divne darove koje suružnik donosi u vaš brak. Na kraju, potičem Vas i Vašeg supružnika da primite Božje opraštanje kroz sakrament ispovijedi. Nakon toga, podijelite Njegovu oprostivu ljubav jedno s drugim u svojem braku.

6. Nekada morate pustiti stvari da idu svojim tijekom

Svi mi volimo biti u pravu. To je u ljudskoj prirodi, ali ponekad je manje važno biti u pravu i važnije je biti pun ljubavi. Znati kada treba odstupiti, dati supružniku zadnju riječ. Koncentrirajte se na ono dobro u supružniku; to će Vam pomoći u teškim vremenima.

7. Vrijeme slabosti je na izgradnju za stabilan brak

Da biste održali automobil u dobrom stanju, morate se brinuti o njemu. Punite ga gorivom, provjeravate ulje i vozite na redovan servis.  No, radite li isto i na sebi? Lako je zapustiti se i zaboraviti napuniti duhovne baterije. Morate to napraviti, ne samo na sebi, već i u braku i obitelji.  Sudjelujte u duhovnom savjetovanju ili idite na godišnju duhovnu obnovu. Čak nekoliko trenutaka razgovora s Bogom svaki dan može učiniti razliku. Ako ste se posvađali sa supružnikom, maknite se na nekoliko minuta. Smirite se i uzmite si vremena malo bolje promisliti o sukobu koji ste imali. Nekoliko minuta odvojenosti može poboljšati puno zajedničkih sati.

8. Nek vam supružnik bude prioritet

Lako je uzeti supružnika zdravo za gotovo i dopustiti da druge stvari zauzmu više mjesto na listi prioriteta. Ugasite TV, redovito izlazite, provodite vrijeme razgovarajući jedno s drugim. Uživajte u  svojoj djeci i njihovim aktivnostim a- ona su plod vaše veze; sudjelujte zajedno u aktivnostima, kao prava obitelj.

9. Suočite se s izazovima

Život neizbježno donosi iznenađenja i izazove – možda je to dijete s posebnim potrebama, bolest ili ozljeda, stari roditelj koji treba dnevnu njegu, gubitak posla. Ne bježite od ovih izazova i ne dopustite im da vas obeshrabre. Umjesto toga se bolje suočite s njima kao tim i iskoristite ih da vam budu na rast. Sjetite se, Krist – kroz Svoju beskrajnu ljubav i milost – bio je sposoban pobijediti sve.

Neka Gospodin uvijek blagoslivlja Vaš brak!

Cardinal James Hickey – Catholic Culture

Prevela: Martina Jantoš

Foto: Pixabay.com

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.