Djevojko, Bog je Otac za kojim čezneš

otac

Život bez oca u današnjem društvu je široko raširen problem. Svaka djevojčica čezne za osjećajem očeve ljubavi. Ona pita pitanja poput: „Jesi li ponosan na mene?“, „Jesam li vrijedna da se boriš za mene?“, „Vidiš li me?“, „Cijeniš li me?“, „Jesam li lijepa?“, „Jesam li dovoljna?“. Kada na ta pitanja odgovori otac, prikladno voleći, dodirujući, ljubeći te dajući potvrdu svojoj kćeri, onda ona ne osjeća potrebu da pobjegne s prvim dečkom koji ju smatra privlačnom. Ali kada ona ne dobije odgovore na ova pitanja na ispravan način, pokušava ih sama pronaći.

Kada otac ne daje svojoj kćeri pozornost i ljubav za kojom ona toliko čezne, njezina potreba za potvrdom od strane muškarca postane kao rupa bez dna. Vrlo često ova i slična neodgovorena pitanja dovode npr. do poremećaja u prehrani, depresije i promiskuiteta. (Ovi problemi mogu nastati i kada djevojčica ima oca koji ju voli, ali kod većine se ovi problemi pojavljuju upravo kada oca nema).

Sav svoj život čeznula sam za ljubavlju

Toliko jako sam na trenutke trebala fizički dodir da sam mislila da ću eksplodirati bez njega. Čeznula sam za fizičkim dodirom, ali sam ga se i bojala svim svojim bićem. Tijekom svog života sam bila toliko zlostavljana da nisam znala što uopće znači nježan fizički dodir. Kao mala djevojčica i tinejdžerica nikad mi nitko nije rekao da sam lijepa ili da sam dovoljna. Ova neodgovorena pitanja su ostavila iza sebe glad koja nije mogla zadovoljiti moje srce.

Tražila sam odgovore na ova pitanja sama. Mislila sam kada dođem na neku određenu kilažu, osjećat ću se lijepom i dovoljno dobrom. Ali istina je da što sam gubila više kilograma, to sam se osjećala praznijom. Moja potraga za ljepotom me mogla ubiti. Postala sam toliko bolesna da sam doslovno mogla osjetiti kako se moje srce bori da kuca. Bila sam prestravljena. Jedne noći sam si izmjerila puls i bio je između 20 i 30 otkucaja u minuti. Nisam htjela plakati jer sam mislila da to moje srce neće moći izdržati. Moje kosti su iskakale, smrzavala sam se, kosa mi je ispadala u komadima, nokti su mi bili ljubičasti, a po cijelom tijelu su mi izrasle tanke dlačice. Ubijala sam samu sebe. Mislila sam da ako vaga pokazuje određeni broj bit ću sretna i ispunjena. Ali sve za čim je moje srce čeznulo je bilo da me netko drži i kaže mi da sam lijepa.

Što nije u redu sa mnom? Je li  ovo moja krivica?

Kada sam krenula na fakultet počela sam izlaziti s dečkima jer sam htjela da me netko primijeti. Usprkos tome, osjećala sam se još više praznijom i usamljenijom. Svaki dečko s kojim sam bila u vezi je bio ovisan o pornografiji. Što nije u redu sa mnom? Je li  ovo moja krivica?

Onda mi je tadašnji dečko predložio da odem na plastičnu operaciju. Kada je rekao te riječi, srce mi se smrznulo. Osjećala sam se odvratno. Znači li to da nisam lijepa? Ne sviđam ti se ovakva kakva jesam? Nisam ti privlačna? Misliš da sam ružna? Iako nikad nisam niti pomišljala na plastičnu operaciju, bilo je teško čuti te njegove riječi.

Nakon toga sam bila i silovana. Htjela sam se ubiti.

Nisam znala da me Bog Otac voli

Tada sam otišla u Indiju i tamo sam našla odgovore koje sam toliko očajnički do sad tražila, ali na krivim mjestima. Nisam znala da me Bog Otac voli i nisam zapravo znala da On postoji. U Indiji, Eric Clark, tadašnji misionar u misiji FOCUS, održao je predavanje o ljubavi Boga Oca. To predavanje me je skroz slomilo i plakala sam. Nikada nisam čula o takvoj Ljubavi. Nisam mogla ni zamisliti da me netko voli na način na koji je Eric opisao da nas Bog voli. Koristio je pridjeve da opiše Boga Oca koji su mi bili strani. Rekao je da je Bog nježan, On je onaj koji voli, milosrdan, pun razumijevanja, suosjećajan i da nas (svoja stvorenja) obožava. Bilo mi je vrlo teško shvatiti to što je Eric govorio.

Ali bilo je nešto u vezi Boga Oca što me privlačilo. Iako Ga nisam poznavala niti razumjela kako me može voljeti, čeznula sam za tom ljubavlju cijelim svojim srcem. Očajnički sam čeznula za ljubavlju. I ne za lažnom ljubavlju koju svijet nudi, nego za istinskom, autentičnom ˗ Očevom ljubavlju.

Nakon Ericovog predavanja, prišla sam mu i rekla da želim upoznati takvoga Boga. Možeš li me naučiti o Njemu? Jedna stvar koju mi je Eric rekao je da ako želim upoznati Boga, moram često pristupati sakramentima. Tako sam odlučila ići na Svetu Misu svaki dan te češće ići na klanjanje i ispovijed. Sve skupa se nije dogodilo preko noći, ali moj odnos s Bogom Ocem je promijenio moj život.

Moja vrijednost proizlazi iz dostojanstva koje imam kao ljudsko biće

S vremenom sam shvatila kako se moja ljepota i osjećaj prihvaćanja ne mjeri širinom moga struka, mojim indeksom mase, koliko brzo mogu istrčati 1 kilometar ili time da li imam dečka ili ne. Nikad ne mogu ugasiti svoju žeđ za ljubavlju pomoću brojeva koji me gledaju s vage. Moja vrijednost proizlazi iz dostojanstva koje imam kao ljudsko biće. Stoga te želim nježno ohrabriti da se, bez obzira gdje se nalaziš u svom odnosu s Bogom, obvežeš upoznati Ga bolje. Ako uopće ne moliš, moli 5 minuta. Ako ne ideš nedjeljom na Svetu Misu, odi ovu nedjelju. Ako ideš na nedjeljnu Svetu Misu, onda odaberi jedan dan u tjednu te odi na Misu i tada. Moli krunicu, a ako ju nikada nisi molila, to je u redu, samo počni. Polako korak po korak svaki dan i tako ćeš graditi svoj odnos s Bogom Ocem. Sjedi u tišini i pitaj Ga da ti pokaže kako te On vidi kao svoju kćer. On vidi tvoju ljepotu. Reci Mu da ju i ti želiš vidjeti.

Bog te obožava. Ti si mu dragocjena. Ti si njegova kćer. On te voli. I On ti želi pokazati tu ljubav. Ti si prekrasna, željena i voljena. Ti si dovoljna.

On mi je pokazao svoju ljubav i koliko sam lijepa jer sam Njegova kćer

Kada sam bila na klanjanju samo bih sjedila u tišini. Svaki dan bih Ga pitala, vrlo često u suzama, da mi pokaže ljepotu koju On vidi u meni. Moja vrijednost proizlazi iz dostojanstva koje imam kao ljudsko biće. I onda bih samo mirno čekala. On mi je pokazao svoju ljubav i koliko sam lijepa jer sam Njegova kćer.

Daleko sam od savršenstva i moj oporavak još nije potpun, ali još uvijek radim sve ovo svaki dan i radit ću do kraja života. Mnoge žene su mi rekle kako misle da ako imaju dečka ili muža njihov će život biti bolji. To nije točno, moje dame. Istina je ako nisam prije svega našla svoj identitet i ljepotu u svom Nebeskom Ocu, nikada ne bih mogla vjerovati svom suprugu kad mi kaže da sam lijepa. Nikada. Bez izuzetka. Najprije moraš naći svoju ljepotu i vrijednost u Bogu.

Pročitaj knjigu The Return of the Prodigal Son koju je napisao Henri Nouwen. Ona je promijenila moj život i znam da će promijeniti i tvoj.

I ne zaboravi, što god da si napravila, Otac te obožava. On je umro da ispere tvoj grijeh. Ti si Njegovo stvorenje. On te je stvorio iz ljubavi da te voli. On ima plan za tebe! Ti imaš svrhu. Dođi k Njemu. On te čeka sa svojim milosrdnim i nježnim rukama da ti oprosti, da te izliječi i obnovi.

Brineš li se da nećeš naći čovjeka koji će te voljeti?

Bog je stvorio Svemir, On sigurno nije zaboravio na tvoju budućnost. Zapamti, ti si vrijedna čekanja. Ti si vrijedna čovjeka koji će se boriti za tebe. Čovjeka koji će te zaštiti i cijeniti, koji će te čuvati u svakom smislu te riječi. Naravno da je važno imati na umu da nijedan muškarac nije savršen i ne trebamo imati bajkovita očekivanja, ali muškarac bi trebao težiti tome da ti pokaže Očevu ljubav kroz svoje kvalitete.

Čekaj muškarca koji će te poštivati kao ono što jesi, prekrasan dar. Muškarac kojeg ti je Bog namijenio neće vršiti pritisak na tebe da vodite ljubav, nego će čekati strpljivo do vaše prve bračne noći, tako da se možete predati jedno drugom u iskrenom sebedarju. Nemoj se nikada prilagoditi nemoralnosti da bi privukla muškarca. Ako si i griješila u prošlosti, odi na ispovijed i počni ispočetka. Ti si vrjednija nego tvoji grijesi. Ustvari, tvoja vrijednost je ljudskom umu nedokučiva.

Ako, pak, netko vrši pritisak na tebe da promijeniš svoje tijelo, zapamti da je odlazak plastičnom kirurgu kao da govoriš: „Oprosti Bože, ali me ti nisi napravio dovoljno dobro. Mislim da bih ti trebala malo pomoći oko toga i sama napraviti nekoliko promjena“. Sotona nam cijelo vrijeme govori laži kroz naše nesigurnosti uvjeravajući nas da nismo dovoljno dobri. Ali povjerenje u Boga može pobijediti i pobijedit će te laži. Da bi to napravila moraš biti čvrsto ukorijenjena u onome tko si ti. Dame, ne dajte da društvo oblikuje vaše samopouzdanje.

On je bio vrijedan čekanja

Danas sam vjenčana za muškarca koji slijedi Gospodina, muškarca koji se odlučio na život služenja, muškarca koji je zainteresiran za mene najprije zbog toga što voli Gospodina. On je bio vrijedan čekanja. Na trenutke sam mislila da ga neću naći, ali Isus nas je doveo jedno drugom. Imamo sedmomjesečnog sina Pia Matthewa koji unosi toliko radosti u naš život! Ponekad poželim da se mogu vratiti unatrag u doba kada sam bila na fakultetu i reći si da budem strpljiva i da je Bog sve razriješio na dobro. Ali to ne mogu napraviti. Zbog toga ovo sada govorim tebi.

Moj zadnji savjet je nešto što sam naučila tijekom ovih godina: Ne traži ljubav svoga oca bilo gdje, nađi je u Ocu.


Maura Preszler – Made in His Image
Prevela: Senia Čoh
Foto: Unsplash

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.