Kućanski poslovi su važan dio puta svetosti

kucanski poslovi

Svaka žena ima osobit poziv, a to je (uz ostalo) – vođenje kućanstva. Možda su nam neki kućanski poslovi olakšani u odnosu na prethodne generacije, obzirom na elektroničke uređaje i druga moderna pomagala, no čini se kao da tim kućanskim poslovima nikad kraja, te da rijetko tko u njima uživa, pronalazi smisao i zahvaljuje na njima.

Posao posvećenja

Bile zaposlene ili nezaposlene na drugom radnom mjestu, posao kući uvijek čeka, uvijek ga ima i izgleda beskonačan. Što je još zanimljivije, čini se kako taj posao služenja u našem kućanstvu ne može nitko napraviti poput nas! Upravo zato što je nedovoljno cijenjen, većinom napravljen bez velike buke, najave, a ponekad i bez očitih promjena, kućanski posao je za nas žene posao posvećenja. Nismo pozvane biti ropkinje, niti odbiti ponudu za pomoć supruga ili drugih osoba, no ne smijemo zaboraviti da smo prije svega kćeri Božje. Prikazujući sav posao Bogu i tražeći od Boga pomoć, kućanski posao možemo raditi s ljubavlju te biti zadovoljne i ispunjene obavljenim poslom tj. služenjem.

Čak i ako nam je dragi Bog dao izvrsne organizacijske sposobnosti za obavljanje više različitih poslova odjednom, ako svoj posao ne predamo Gospodinu, svejedno ćemo ostati nezadovoljne. Samo Bog je prava mjera ljubavi i zadovoljstva, u kome ćemo naći ispunjenje – čak i tijekom obavljanja beskonačnih i naizgled besmislenih kućanskih poslova. Ponekad nam ručak neće baš uspjeti, ili se djeca i muž neće sjetiti zahvaliti, a vjerojatno neće moći ni zamijetiti sav trud i žrtvu utkanu u naše služenje, ali će zato svaki naš napor imati značenje u Božjim očima.

U potrazi za priznanjem

Prihvaćajući Božju “mjeru uspjeha” u količini i kvaliteti kućanskih poslova, konačno ćemo se osloboditi stalnog traženja priznanja i osjećaja žrtve zato što “moramo napraviti toliko posla”. Isto tako, tražeći smisao snagom Duha Svetoga i meditirajući o Božjem gledanju na važnost žrtve i rada, mi ćemo napokon moći biti zadovoljne i ispunjene jer naše žrtve i napori (prikazane Gospodinu) mogu imati udio u povijesti spasenja. Konačno, prestat ćemo prigovarati i žaliti se, a bit ćemo manje frustrirane u situacijama kada naš trud bude djelovao uzaludan. Na primjer, ako djeca po tko zna koji put nešto proliju po upravo očišćenom podu, ili kada ukućani postaju nervozni jer ručak kasni ili muž uopće ne želi ručati jer je na poslu bilo neko slavlje, pa nije gladan…

Gospodinu je svaki naš napor bitan, a ako Mu ga prikažemo, postaje važan za izgradnju naše osobne svetosti i svetosti naše obitelji. Bitno je dati sve kao žrtvu Gospodinu i mjeriti mjerom ljubavi. Tada će srce biti ispunjeno, obitelj ispunjenija mirom i ljubavlju, a prinos u žrtvi i radu koji donosimo Gospodinu donijet će¸druge velike milosti i blagoslove.

Gospodine, umorna sam

Predajmo mu iskreno: Gospodine, umorna sam i naporno mi je ostajati kasno navečer budna da bi sutra svi imali ručak na vrijeme i da odjeća bude spremna za novi radni dan, ali sve tebi predajem i molim Te da mi pomogneš da ovo učinim s ljubavlju. …

Gospodine, teško mi je obavljati sve ove poslove i najradije bih da to netko može umjesto mene, pa Te molim da mi daš više ljubavi za služenje Tebi i mojoj obitelji. Želim ovo činiti s više ljubavi i molim Tvoju pomoć da sve uspijem na vrijeme dovršiti kako bi mi obitelj bila zadovoljna. …

Gospodine, osjećam kako ovaj posao nije dovoljno cijenjen i nitko ne vidi koliko se trudim. Ali tebi sve predajem, koji prihvaćaš i najskrovitiju molitvu i žrtvu, i Tebi je sve važno. Primi moj trud,  neka je tebi na slavu, a meni na izgradnju. …

Molimo svojim riječima i prepoznajmo razne prilike da rastemo u svom odnosu s Bogom preko svojih svakodnevnih dužnosti.

Kućanski poslovi kao molitva

Zamislite koliko dužnosti vezanih uz kućanstvo možemo Gospodinu prikazati kao molitvu, umjesto da to činimo gunđajući i s nemirom? Pogledajte kakvih sve prilika za rast u svetosti i ljubavi imamo upravo tu gdje jesmo, u našem domu, uz našu obitelj! Možda nećemo one poslove koje izbjegavamo već mjesecima moći odmah učiniti čistog srca i s puno radosti i zahvalnosti, no počnimo od jednostavnijih, svakodnevnih stvari. Ako ta mala djela počnemo predavati Gospodinu, svjedočit ćemo preobrazbi prvenstveno našeg srca, a potom i drugim milostima. Kad se trudimo sve činiti u suradnji s Njim, dopuštamo Mu da preko nas unosi blagoslov u naše domove.

Zato, što god radite, zdušno činite, kao Gospodinu, a ne ljudima, znajući da ćete od Gospodina primiti nagradu, baštinu. Gospodinu Kristu služite. (Kol 3,23-24)


Sanja Dugandžić – Žena vrsna
Foto: Pixabay

Avatar
Žena Vrsna

Žena vrsna vrijedi više nego biserje. Srce njena muža bez straha se može u nju pouzdati, ona mu uvijek čini dobro. Vješto i neumorno radi na njivi Gospodnjoj, tražeći i vršeći volju Božju. U njoj nema straha, osim straha Božjega pa se smije svakom novom danu uživajući u plodovima svojih djela.